Careerwill App
✔
949K subscribers
12.9K photos
140 videos
3.04K files
13.6K links
[India's No. 1 App For Govt Exams Prep.]

Download App: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.careerwill.careerwillapp
Download Telegram
❤17👍2🗿1
RRB NTPC Science Marathon Class 2026 l RRB NTPC Physics Marathon l NTPC Science Class By Ankur Sir
👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/p7ko5PZS7LM
❤22
करेंट अफेयर्स : 17 अक्टूबर 2026

CAREERWILL360°ROUNDUP

आज का सुविचार

रात चाहे कितनी भी लंबी और घनी क्यों न हो, सूरज उगने से उसे कोई नहीं रोक सकता

(Multiple Choice Q & A)
--------------------------------------
1 .Which wetland of Chandigarh was recently included in the list of Ramsar sites?
चंडीगढ़ की किस आर्द्रभूमि को हाल ही में रामसर स्थलों की सूची में शामिल किया गया?
Answer: - Sukhna Wetland / सुखना आर्द्रभूमि

2 .In which state is Sauj Lake, recently declared as a Ramsar site, located?
हाल ही में रामसर स्थल के रूप में घोषित सौज झील किस राज्य में स्थित है?
Answer: - Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

3 .With which organization has the Ministry of Defence recently signed a contract for the GSAT-7C communication satellite for the Indian Air Force?
रक्षा मंत्रालय ने हाल ही में भारतीय वायु सेना के लिए GSAT-7C संचार उपग्रह के लिए किस संगठन के साथ अनुबंध पर हस्ताक्षर किए हैं?
Answer: - NewSpace India Limited (NSIL) / न्यूस्पेस इंडिया लिमिटेड (NSIL)

4 .Which heavy-weight torpedoes has the Ministry of Defence signed a contract with Bharat Dynamics Limited (BDL) to procure for the Indian Navy?
रक्षा मंत्रालय ने भारतीय नौसेना के लिए किन हेवीवेट टॉरपीडो की खरीद के लिए भारत डायनामिक्स लिमिटेड (BDL) के साथ अनुबंध पर हस्ताक्षर किए हैं?
Answer: - Varunastra / वरुणास्त्र

5 .What is the official theme of World Food Day 2026, observed on October 16?
16 अक्टूबर को मनाए गए विश्व खाद्य दिवस 2026 का आधिकारिक विषय (थीम) क्या है?
Answer: - Innovate today. Nourish tomorrow. / आज नवाचार करें, कल का पोषण सुनिश्चित करें

6 .Who has been announced as the incoming Chairman of the Board of Governors of the World Bank Group and the International Monetary Fund (IMF) for the year 2027?
वर्ष 2027 के लिए विश्व बैंक समूह और अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) के बोर्ड ऑफ गवर्नर्स के आगामी अध्यक्ष के रूप में किसकी घोषणा की गई?
Answer: - Ahad Khan Cheema (Pakistan) / अहद खान चीमा (पाकिस्तान)

7 .Which indigenously built multi-purpose vessel was recently commissioned into the Indian Navy?
हाल ही मे भारतीय नौसेना में किस स्वदेश निर्मित बहुउद्देशीय पोत को कमीशन किया गया?
Answer: - INS Samarthak / आईएनएस समर्थक

8 .Which company built the Indian Navy's multi-purpose vessel INS Samarthak?
भारतीय नौसेना के बहुउद्देशीय पोत आईएनएस समर्थक का निर्माण किस कंपनी ने किया?
Answer: - Larsen & Toubro (L&T) / लार्सन एंड टुब्रो (एलएंडटी)

9 .Who launched the National Strategic Trade Command Centre (NSTCC) in New Delhi in October 2026?
अक्टूबर 2026 में नई दिल्ली में राष्ट्रीय रणनीतिक व्यापार कमान केंद्र (NSTCC) का शुभारंभ किसने किया?
Answer: - Piyush Goyal / पीयूष गोयल

10 .Whose resignation from the Union Council of Ministers was accepted by President Droupadi Murmu in October 2026?
अक्टूबर 2026 में राष्ट्रपति द्रौपदी मुर्मु ने केंद्रीय मंत्रिपरिषद से किसका इस्तीफा स्वीकार किया?
Answer: - Dr. L. Murugan / डॉ. एल. मुरुगन

11 .With which organization did IRCTC sign a Memorandum of Understanding (MoU) to improve food safety and hygiene standards in railway catering services?
आईआरसीटीसी ने रेलवे की खानपान सेवाओं में खाद्य सुरक्षा और स्वच्छता मानकों को बेहतर बनाने के लिए किस संगठन के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?
Answer: - Quality Council of India (QCI) / भारतीय गुणवत्ता परिषद (QCI)

12 .Which strawberry-producing woman from Mizoram was included in FAO's 100 Women Heroes of Agri-Food Systems and Rural Development in 2026?
वर्ष 2026 में मिजोरम की किस स्ट्रॉबेरी उत्पादक महिला को FAO की कृषि-खाद्य प्रणालियों और ग्रामीण विकास की 100 महिला नायिकाओं में शामिल किया गया?
Answer: - Pi ZT Lalrithangi / पी जेड टी लालरिथांगी
❤35👍1
13 .To which country was 1.755 metric tonnes of organic palm jaggery powder exported from Tamil Nadu by APEDA in October 2026?
अक्टूबर 2026 में एपीडा द्वारा तमिलनाडु से 1.755 मीट्रिक टन जैविक ताड़ के गुड़ के पाउडर का निर्यात किस देश मे किया गया ?
Answer: - Bulgaria / बुल्गारिया

14 .Which Indian wrestler won the silver medal in the men's 55 kg Greco-Roman category at the 2026 U23 World Wrestling Championships?
वर्ष 2026 की अंडर-23 विश्व कुश्ती चैंपियनशिप में पुरुषों के 55 किलोग्राम ग्रीको-रोमन वर्ग में किस भारतीय पहलवान ने रजत पदक जीता?
Answer: - Vishvajit Ramchandra More / विश्वजीत रामचंद्र मोरे

15 .With which state government did the Digital India Bhashini Division sign an MoU in October 2026 to promote multilingual AI and language technology?
बहुभाषी AI और भाषा प्रौद्योगिकी को बढ़ावा देने के लिए अक्टूबर 2026 में डिजिटल इंडिया भाषिणी प्रभाग ने किस राज्य सरकार के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?
Answer: - Manipur / मणिपुर

-------------------------------------
🎯 Static GK MCQ
-------------------------------------

16 .In which year was the Border Security Force (BSF) established?
सीमा सुरक्षा बल (BSF) की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
Answer: - 1965

17 .Dastangoi is an ancient art form of which type in India?
दास्तानगोई (Dastangoi) भारत में किस प्रकार की एक प्राचीन कला है?
Answer: - Oral Storytelling / मौखिक कहानी वाचन

18 .Under which article of the Indian Constitution is the right to travel abroad a fundamental right?
विदेश यात्रा करने का अधिकार भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत एक मौलिक अधिकार है?
Answer: - Article 21 / अनुच्छेद 21

19 .The Yamuna River is the longest tributary of which river?
यमुना नदी किस नदी की सबसे लंबी सहायक नदी है?
Answer: - Ganga / गंगा

20 .In which year was Kolkata's Durga Puja included in UNESCO's Intangible Cultural Heritage list?
कोलकाता की दुर्गा पूजा को किस वर्ष यूनेस्को की अमूर्त सांस्कृतिक विरासत सूची में शामिल किया गया था?
Answer: - 2021

Double Tap ❤️ if this helped you!
❤62🔥3
urrent Affairs 2026 🔥TOP Questions | SSC & Railway Current Affairs 2026 | SSC Current Affairs
👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/jXuz4qjVC6k
❤15🗿1
SSC GD 2027 | SSC GD Maths Percentage One Shot Class | SSC GD Maths By Shivam Sir
👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/n63SKvmEYGk
❤11
🔥 SSC CPO/CHSL 2026 FREE LIVE MOCK TEST! 🚀

📅 18 October 2026 (Sunday)*
⏰ 01:00 PM | LIVE for 72 Hours

📚 Exam-Level Questions
⚡️ Test Your Speed & Accuracy
🏆 Check Your All India Rank

💯 तैयारी में कितना दम है? अब होगा असली टेस्ट! 🎯

🚨 FREE REGISTRATION OPEN! 🔥

⚡️ अभी REGISTER करें और All India LIVE MOCK TEST में अपनी जगह पक्की करें!

👇 DON'T WAIT – REGISTER NOW! 🚀

🔗
https://www.testwill.in/live-mock
❤11