Careerwill App
✔
949K subscribers
12.9K photos
140 videos
3.04K files
13.6K links
[India's No. 1 App For Govt Exams Prep.]

Download App: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.careerwill.careerwillapp
Download Telegram
Which organization is organizing the conclave titled 'Making Indian Power Sector AI Enabled' in New Delhi? / नई दिल्ली में Making Indian Power Sector AI Enabled नामक कॉन्क्लेव का आयोजन कौन-सा संगठन कर रहा है?
Anonymous Quiz
53%
नवीन और नवीकरणीय ऊर्जा मंत्रालय
24%
पावर ग्रिड कॉर्पोरेशन
12%
नीति आयोग
12%
केंद्रीय विद्युत प्राधिकरण
❤6🙏2🔥1
Which research institute has developed a sustainable nanofiber filter for treating dye-polluted industrial wastewater? / रंगों से प्रदूषित औद्योगिक अपशिष्ट जल के उपचार के लिए टिकाऊ नैनोफाइबर फिल्टर किस अनुसंधान संस्थान ने विकसित किया?
Anonymous Quiz
5%
सीएसआईआर-एनसीएल, पुणे
80%
नैनो विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी संस्थान (INST), मोहाली
11%
आईआईटी दिल्ली
4%
आईआईएससी बेंगलुरु
❤9👍3
What is the name of the AI avatar introduced by the Indian Embassy in Jakarta, Indonesia? / इंडोनेशिया के जकार्ता स्थित भारतीय दूतावास द्वारा पेश किए गए AI अवतार का नाम क्या है?
Anonymous Quiz
21%
Mitra / मित्र
34%
Bharat / भारत
33%
Devi / देवी
11%
Shakti / शक्ति
❤19👍2
🌟 RRB Technician CEN.02/2026 Grade-III & I Answer Key Notice📢

◆https://rrb.digialm.com/EForms/loginAction.do?subAction=ViewLoginPage&formId=102594&orgId=33128
❤37🗿1
💫RRB Section Controller CEN.03/2026 Answer Key Notice✨
❤17
💫उत्तर प्रदेश प्राथमिक शिक्षक भर्ती 2026 में आवेदन करने की अंतिम तिथि अब 28 अक्टूबर तक हो गई है


https://www.upessc.up.gov.in/Home/news
❤18
🎯 Crack SSC Exams with Digital Sum 🔥
Dev Sir के इस सेशन से सीखें कि कैसे बड़े-बड़े कैलकुलेशन को डिजिटल सम की मदद से क्रैक किया जाता है।

👇👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/NcnvyqQts2I?si=3yhTFDR5Yd2Ya_Re
❤14🔥1
🔥 SSC CGL Mains 2026 Preparation Starts Here!
SSC CGL Mains 2026 के लिए मैथ्स के डर को हमेशा के लिए खत्म करने आ गई है यह स्पेशल डेमो क्लास

👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/M5UrrhQcYbY
❤18
📌 Women's Growing Presence in India's Workforce
❤42🔥1
करेंट अफेयर्स : 16 अक्टूबर 2026

CAREERWILL360°ROUNDUP

आज का सुविचार

मेहनत का फल और समस्या का हल, देर से ही सही लेकिन मिलता जरूर है

(Multiple Choice Q & A)
--------------------------------------

1 .Which became India's first major port to receive authorization for a 5G Captive Non-Public Network (CNPN)?
हाल ही मे 5G कैप्टिव नॉन-पब्लिक नेटवर्क (CNPN) की अनुमति प्राप्त करने वाला भारत का पहला प्रमुख बंदरगाह कौन-सा बना?
Answer: - Mormugao Port, Goa / मोरमुगाओ बंदरगाह, गोवा

2 .According to the IMF's Asia-Pacific Regional Economic Outlook released in October 2026, what is Asia's projected economic growth rate for the year 2027?
अक्टूबर 2026 मे जारी IMF की एशिया-प्रशांत आर्थिक परिदृश्य के अनुसार, वर्ष 2027 में एशिया की अनुमानित आर्थिक वृद्धि दर कितनी है?
Answer: - 4.4% / 4.4 प्रतिशत

3 .Which ministry organized the Working Group meeting on Tribal Languages in October 2026?
अक्टूबर 2026 मे जनजातीय भाषाओं पर कार्य समूह की बैठक किस मंत्रालय ने आयोजित की?
Answer: - Ministry of Tribal Affairs / जनजातीय कार्य मंत्रालय

4 .Under which project were 40 water bodies developed across 40 villages in Ladakh inaugurated in October 2026?
अक्टूबर 2026 मे लद्दाख के 40 गाँवों में विकसित 40 जल निकायों का उद्घाटन किस परियोजना के अंतर्गत किया गया?
Answer: - Project Him Sarovar / प्रोजेक्ट हिम सरोवर

5 .Where was India's first petroglyph art conservation park inaugurated in October 2026?
अक्टूबर 2026 मे भारत के पहले पेट्रोग्लिफ कला संरक्षण पार्क का उद्घाटन कहाँ किया गया?
Answer: - Sindhu Ghat, Leh / सिंधु घाट, लेह

6 .At which airport in Ladakh was the new passenger terminal building inaugurated in October 2026?
अक्टूबर 2026 मे लद्दाख के किस हवाई अड्डे पर नए यात्री टर्मिनल भवन का उद्घाटन किया गया?
Answer: - Kushok Bakula Rimpochee Airport, Leh / कुशोक बकुला रिम्पोछे हवाई अड्डा, लेह

7 .What is the installed capacity of the Hanu small hydroelectric project inaugurated in Ladakh in October 2026?
अक्टूबर 2026 मे लद्दाख में उद्घाटित हनु लघु जलविद्युत परियोजना की स्थापित क्षमता कितनी है?
Answer: - 9 MW / 9 मेगावाट

8 .In which city was the National Saras Mela 2026 inaugurated in October 2026, marking the first time this national fair was held outside Delhi-NCR?
अक्टूबर 2026 मे राष्ट्रीय सरस मेला 2026 का उद्घाटन किस शहर में हुआ, जहाँ पहली बार यह राष्ट्रीय मेला दिल्ली-एनसीआर से बाहर आयोजित किया गया?
Answer: - Vijayawada, Andhra Pradesh / विजयवाड़ा, आंध्र प्रदेश

9 .In which city will the Capacity Building Commission host the third regional workshop of the Sadhana series?
क्षमता निर्माण आयोग द्वारा साधना शृंखला की तीसरी क्षेत्रीय कार्यशाला किस शहर में आयोजित की जाएगी?
Answer: - Lucknow / लखनऊ

10 .Who recently chaired the 27th meeting of the G.B. Pant Himalayan Environment and Development Society?
हाल ही मे जी.बी. पंत हिमालयी पर्यावरण एवं विकास सोसायटी की 27वीं बैठक की अध्यक्षता किसने की?
Answer: - Bhupender Yadav / भूपेंद्र यादव

11 .What is the theme of International Day of Rural Women 2026?
अंतरराष्ट्रीय ग्रामीण महिला दिवस 2026 की थीम क्या है?
Answer: - Rural Women Farmers Caring for Mother Nature / मातृ प्रकृति की देखभाल करने वाली ग्रामीण महिला किसान

12 .What is the new name approved by the Union Cabinet in October 2026 for the National Social Assistance Programme (NSAP)?
अक्टूबर 2026 में केंद्रीय मंत्रिमंडल द्वारा स्वीकृत राष्ट्रीय सामाजिक सहायता कार्यक्रम (NSAP) का नया नाम क्या रखा गया है?
Answer: - Pradhan Mantri Samajik Sahayata Yojana / प्रधानमंत्री सामाजिक सहायता योजना
❤70👍7
13 .Which company was approved as the strategic buyer for IDBI Bank in October 2026?
अक्टूबर 2026 में IDBI बैंक के रणनीतिक खरीदार के रूप में किस कंपनी को मंजूरी दी गई?
Answer: - Canada Inc. (Fairfax Financial Holdings Group) / कनाडा इंक. (फेयरफैक्स फाइनेंशियल होल्डिंग्स समूह)

14 .According to PLFS data published in October 2026, what was India's female labour force participation rate in the year 2025?
अक्टूबर 2026 में प्रकाशित PLFS के आँकड़ों के अनुसार, वर्ष 2025 में भारत की महिला श्रम बल भागीदारी दर कितनी थी?
Answer: - 40% / 40 प्रतिशत

15 .Which two countries are connected by the newly inaugurated New Yalu River Bridge, which was recently in the news?
हाल ही मे चर्चा मे रहा उद्घाटित न्यू यालू रिवर ब्रिज किन दो देशों को जोड़ता है?
Answer: - China and North Korea / चीन और उत्तर कोरिया

-------------------------------------
🎯 Static GK MCQ
-------------------------------------
16 .In which year was the National Social Assistance Programme (NSAP) launched?
राष्ट्रीय सामाजिक सहायता कार्यक्रम (NSAP) को किस वर्ष शुरू किया गया था?
Answer: - 1995

17 .Where is the headquarters of IDBI Bank located?
आईडीबीआई (IDBI) बैंक का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
Answer: - Mumbai / मुंबई

18 .Which organization releases the 'Global Gender Gap Report'?
ग्लोबल जेंडर गैप रिपोर्ट' किस संगठन द्वारा जारी की जाती है?
Answer: - World Economic Forum (WEF) / विश्व आर्थिक मंच (WEF)

19 .In which city were the first Asian Para Games held?
पहले एशियाई पैरा खेल किस शहर में आयोजित किए गए थे?
Answer: - Guangzhou, China / ग्वांगझू, चीन

20 .Bauxite is the primary ore of which metal?
बॉक्साइट किस धातु का मुख्य अयस्क है?
Answer: - Aluminium / एल्युमिनियम

Double Tap ❤️ if this helped you!
❤86👍6
Current Affairs Today | 16 October Current Affairs 2026 | Daily Current Affairs | By Jayshree Mam
👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/7mtNghM2NdY
❤12
SSC GD Static GK Class 2027 | SSC GD Static GK Practice Set | SSC GD Previous Year Questions Paper
👇👇👇👇👇

https://www.youtube.com/live/GDJ6QtutA4Y
❤16
SSC GD Maths 2027 | SSC GD Maths Practice Set | SSC GD Maths Previous Year Quetions | Shivam Sir
👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/RYngi1-Cl54
❤13👍3
RRB NTPC 2026 Maths Marathon | Simple Interest One Shot Class | RRB NTPC Maths | Rahul Deshwal Sir
👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/312IpQ7moxI
❤12
📌 अक्टूबर 2026 में केंद्रीय मंत्रिमंडल द्वारा योजना और उप-योजनाओं के नामों मे परिवर्तन
❤44👍5
SSC GD Reasoning 2027 | SSC GD Reasoning Practice Set | Reasoning Previous Year Paper | Bharat Sir
👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/YEsCU1pS9JA
❤17
📌 रक्षा क्षेत्र को बड़ी मजबूती: रक्षा मंत्रालय ने GSAT-7C और वरुणास्त्र टारपीडो के लिए ₹4,106 करोड़ का समझौता किया
❤27
SSC GD GK GS Class 2027 | SSC GD GK GS Practice Set | SSC GD GK GS Previous Year Questions Paper
👇👇👇👇👇
https://www.youtube.com/live/grc9HyqUXi8
❤17💯2